
Yeni şeyler okumak, yabancısı olduğu bir dünyadan şaşırtıcı olay öyküleri dinlemek insanı okuma eyleminin amaçlarından bir kısmına hitap etmesi açısından tatmin edebilir. İnsan, özellikle öğrendiği…
bigenc14 Ekim 2020

Dışarıdan gelen tehlikelere karşı verdiğimiz duygusal yöndeki tepkilere korku adı verilir. Fobilerimiz de hissettiğimiz korkuların bir çeşididir aslında. Bir duruma karşı duyulan korkunun kişinin günlük…
bigenc11 Ekim 2020

‘Cehalet, insanın kendine olan güvenini artırır.’ Siz hiç cahil cesareti olan biriyle münakaşaya girmek zorunda kaldınız mı? Matematikten sanat tarihine, politikadan sağlığa kadar her alanda…
bigenc8 Ekim 2020

Tarihiyle, kent dokusuyla, kalabalığıyla, çeşit çeşit insanıyla Fatih -namı diğer Tarihi Yarımada- İstanbul’ un en eşsiz bölgelerinden yalnızca biridir. Her ne kadar zaman içerisinde bölgenin…
bigenc5 Ekim 2020

Geleceğimizin mimarları çocuklar iken çocukların fikirlerini neden kimse önemsemiyor mesela? Neden bir ortamda konuşulurken çocuklara söz hakkı verilmiyor? Çünkü yetişkinler her zaman kendilerinin daha bilgili…
bigenc2 Ekim 2020

Geçenlerde gördüğüm “duygusal yeme atakları” kavramı aklımda başka bir atak çeşidini tasavvur etmeme vesile oldu. Okumayı söktüğümden beri bir dayatma olarak değil, severek okuyan biri…
bigenc29 Eylül 2020

Dönemimiz açısından bu konu oldukça önemli şahsımca. Çünkü siz de bilirsiniz ki sanat insanın ruhunun dışa vurumudur bir adıyla. Acının, sevginin, nefretin, savaşın, mücadelenin ve…
bigenc26 Eylül 2020

Selamlar,BİGENÇ' in kuruluşundan beri son 4.5 yıldır yoğun olarak bu dernekte çalışmaktayım. Ancak ilginçtir ki son zamanlarda bu blogda hiç yazma imkanım olmadı. Ama merak…
bigenc26 Eylül 2020

Kitaplar hayatımızdaki öğrenme kaynaklarının başında geliyor. Okulda aldığımız eğitimin dışında hayata dair bilgi edinmek ve bakış açılarımızı zenginleştirmek için kitaplara başvuruyoruz. BİGENÇ Blog' u okuyorsanız…
bigenc23 Eylül 2020

Bugüne kadar birçok tarihi şehir gezmiş biri olarak çoğu ilçe ve köyde mutlaka rastladığım bir kurum olmuştur: taş mektepler. Açıkçası bu da bende okul kavramını…
bigenc17 Eylül 2020

İnsan ne ile yaşar? Bu soruyu sormak cevaplamaktan çok daha kolay… Çünkü sorunun cevabı ne bir kelimede ne bir cümlede ne de bir sayfa bir…
bigenc14 Eylül 2020

Her bir köşesinin cennetten bir parça olduğu ülkemizde kafamızı nereye çevirirsek çevirelim binlerce yıllık tarih ile, yaşanmışlıkla ve muazzam bir doku ile karşılaşacağımız muhakkak. Dünyevi…
bigenc10 Eylül 2020

Dağ taş dere tepe aşarsınız ve yolun sonunda bambaşka bir kapı açılır ya hani, ülkemiz nadide güzelliklerinden bir köşe sunar bizlere. Bu nadide güzellikleri göz…
bigenc2 Eylül 2020

İnsan, hayatının anlamını sorgular çoğu zaman. Bu anlamı, var oluşun çetin şartlarında sorgulamak yerine doğru eylemlerde bulunarak keşfetmemiz için birkaç faktörden ve doğru yaşam biçimini…
bigenc2 Eylül 2020

Eğitim hayatı boyunca hep daha fazlasını isteyen ve daha az bilmenin rahatsızlığını duyan arkadaşları böyle alalım. Çünkü bu yazımda üniversite hayatında bir öğrencinin alabileceği en…
bigenc2 Eylül 2020

Bonjour dostlar! Hakkında birçok yorum yapılan, günümüzün olmazsa olması yabancı dil üzerine birkaç kelam edelim istedim. İlber Ortaylı “Dil en pahalı alettir. En önemli üretim…
bigenc14 Ağustos 2020

Gençliğimin kum taneleri gibi savrulduğu topraklar. Binlerce zorluğa birkaç yılda şahitlik ettiğim mahkeme. İşin aslı Afrika’da, ne anlatmakla ne de yaşamakla biter dertler ve mücadeleler.…
bigenc12 Ağustos 2020

Biz kimiz? Uzun zamandır bu sorunun cevabımı arıyordum. Bir psikolog, en önemlisi de bir insan olarak. Varlık kaynağı arayışını düşünün, hepimiz hayatımızın bir döneminde bu…
bigenc10 Ağustos 2020

Bu yazıda halihazırda tercih sürecine giren arkadaşlara biraz olsun yardımcı olmak maksadıyla kendim okumakta olduğum ve üçüncü yılımı bitirdiğim bölümüm Siyaset Bilimi (ve Uluslararası İlişkiler)…
bigenc6 Ağustos 2020

Merhabalar, Öncelikle kendimi tanıtayım, ben Melike Biçer, İstanbul Şehir Üniversitesi- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü 2020 mezunuyum. Bu yazıyı okuyorsan belli ki bu dala…
bigenc6 Ağustos 2020

Üniversite sınavının sonuçlarının açıklanmasına ve tercih döneminin başlamasına sayılı günlerin kaldığı bugünlerde mezunu olduğum İşletme bölümü ile ilgili yanlış bilinenleri ve mitleri ele alıp bir…
bigenc5 Ağustos 2020

Şehirler nasıl oluşur hiç düşündünüz mü? Ya da oluştuktan sonra şu anki düzenlerini almalarında nelerin etkili olduğunu? Ya da tüm bu soruların cevabı olan ve…
bigenc4 Ağustos 2020

Herkese merhabalar, Öncelikle tercih döneminde olduğunuz şu günlerde BİGENÇ ailesi olarak sizlere ufak da olsa bir katkımızın olabilmesi adına ekip olarak büyük bir gayret gösterdiğimizi,…
bigenc4 Ağustos 2020

Sınava bir ay kaldı; tercih günleri bitmek üzere; okulumun dördüncü yılındayım, mezun olmak üzereyim… Bazen bu gibi zamanlarda, yani belki de hayatımız için dönüm noktası…
bigenc4 Ağustos 2020

Merhaba sevgili tercih yapacak dostum! Biliyorum kafan çok karışık, kafanda bir sürü soru oluştu. Bölümüne karar versen üniversite seçimin seni endişelendiriyor; üniversitene karar versen bölümün.…
bigenc3 Ağustos 2020

Evet açıkçası ilgi çekici bir başlık olsun istedim. Malum alana dair etiket bir kelimedir bu. Size biraz Psikoloji dünyasından bahsetmek isterim. Dur durak bilmeyen bir…
bigenc3 Ağustos 2020

Soluk almadan koşmaya devam ediyordu. Gördükleri şimdiye dek onu yıldırsa da hiç hiç durmadan koşuyordu. Yolu bilmiyordu ya da nereye gittiğini, nereye doğru koştuğunu hiç…
bigenc28 Temmuz 2020

Son zamanların trendi olan üzerine sıkça tanımlamalar yapılan endüstriyel literatürün bir parçasıdır, etik. İnsanların zihninde kalıplaşmış kurallar ve ahlak ile özdeşleşse de aslında pragmatik olarak…
bigenc25 Temmuz 2020

Geçtiğimiz Şubat ayında Herman Melville’ nin "Sağlam Adam Bir Maskeli Geçit" adlı kitabını okuduk. Kitapta insanın merhametini, inancını ve güvenini kullanarak insanların nasıl dolandırıldığını nasıl…
bigenc23 Temmuz 2020

Daha çok küçük yaşlardayken 2020 yılı benim için çok uzak bir gelecekti. O zamanlarda geleceği anlatan bilim kurgu filmleri izlerken, 2020 yılını hep uçan arabalar,…
bigenc21 Temmuz 2020

Kimi fizyolojik unsurlara aldırış etmeden çıktığım yola, Bulduğum yarına ve seslendiğim tüm şarkılara.. Hiçliği bilmiş ve kaldırmış bir yürekten artakalanları ezbere bilmek midir yitmek? Yitmek…
bigenc19 Temmuz 2020

Mühim olan şu ki çevrenizde asla ve asla umutsuz vakalara yer vermemelisiniz! Özellikle suratı sirke satan tiplerdense.. Allah korusun! Zira ben muşmula suratlı, felaket tellalı,…
bigenc15 Temmuz 2020

Batıhan Dizdaroğlu batihandizdaroglu.com CEO olmak kulağa havalı geliyor olabilir. Her halükarda şirketin C-level olarak adlandırılan üst düzey/senior yönetiminde bulunursunuz. Ama bir CEO ile karşılaştığınızda ya…
bigenc13 Temmuz 2020

Şüphesiz yangınlar, depremler, savaşlar, salgın hastalıklar toplumlar üzerinde büyük etki yaratan olaylardandır. Ben bugün sizlere küçük insanlar üzerinde büyük etkiler doğuran bir olaydan bahsedeceğim :…
bigenc13 Şubat 2020

Homofaber: Sağlam Adam & Bir Maskeli Geçit-Henry Melville İnsanın Merhametli Olması Aklına Hiç Kötülük Getirmez Mi? Homofaber'in Kış 2020 döneminin ilk kitabı Herman Melville’ nin…
bigenc13 Şubat 2020

Ümidini kesmiş her insana düşmanım ben. Efendim ne anlatıyorsun sen derseniz? Haklı bir isyana meyil edersiniz. Benim de derdim anlatmak zaten. Zamanın kötülüklerine, asrın zalimliklerine…
bigenc29 Ocak 2020

Batıhan Dizdaroğlu batihandizdaroglu.com Geçtiğimiz Kasım ayında BİGENÇ Anlatıyor kapsamında bir buçuk senenin ardından ikinci kez konuşma yapma durumum olduğunda hem etkinliğin teması gereğince hem…
bigenc29 Ocak 2020

Yaklaşık 20-25 gün önce sayılarından dolayı simetrik dediğim, şu anda içinde bulunduğumuz bir yıla girdik. Hepimizin gördüğü gibi daha o günler yaklaşmadan 1-2 ay önce…
bigenc27 Ocak 2020
Mutluluk nedir? Nasıl mutlu olunur? Kaç yaşına gelince mutlu olunur? Aslında bakarsanız bir sürü soru var mutluluk ile ilgili aklımıza gelen. Sahi nedir mutluluk? Kelime…
bigenc9 Ocak 2020
“İletişiminiz Kadarsınız!” -Haluk Gürgen Yaşadığımız yüzyılın para birimi, iletişim. Kalplere dokunan güçlü bir iletişim de bilgi ekonomisinin olmazsa olmazı. Peki, güçlü bir iletişim kurduğunuzu…
bigenc25 Aralık 2019

İlk yazımda çevremde çok fazla rastladığım ve bazen benim de yaşadığım sorun olan ‘’hayır’’ diyememe konusuna değineceğim. Şimdi olmasa bile hayatının en az bir döneminde…
bigenc25 Aralık 2019

Öğrencilik kavramının bir liseye, üniversiteye veya bir okula indirgenmesinden pek haz etmiyorum. Şayet öğrencilik 4-5 yıllık kısa süreçlere atfedilmemeli. Öğrencilik hayat boyudur. Bir kısmımız bunun…
bigenc2 Ağustos 2019

Edebiyat’ın tanımını birçoğumuz eğitim öğretim hayatımız boyunca duymuşuzdur. Fakat edebiyat ortalama kasmaktan, sınavlardan yüksek almaktan, üniversiteyi kazanmaktan daha önemli bir araçtır belki de amaç. Daha…
bigenc29 Temmuz 2019

İnsan sürekli arayış içinde olan bir varlıktır. Çoğu zamanda neyi aradığını bilmeden arar. Edebiyat insana arayış sebebi verir. Ona rota çizer, yol gösterir. Arayışına anlam…
bigenc25 Temmuz 2019